רפורמת ההפלות: בשורה לנשים או חיסכון על חשבון נשים בהריון?

״הרפורמה בהפלות״ היא מהומה רבה על לא דבר. כיום הוועדות פועלות כחותמת גומי ומאשרות כמעט כל בקשה להפלה. הרכב הוועדה במינוי 2 רופאות ועו״ס נועד במקור כדי להעניק לכל אישה ששוקלת הפלה ייעוץ מקצועי ואישי. בפועל, הוועדה מתקתקת את הנשים בקצב מהיר כאשר חברי הועדה מרוויחים עמלה על כל אישה שקיבלה אישור להפיל. 

להלן מספר סוגיות חשובות לנשים שמגיעות לוועדה להפסקת הריון, שלא טופלו במסגרת הרפורמה:

  1. היעדר ייעוץ רפואי מקצועי: נשים שביקשו לקבל ייעוץ מקצועי מחברות הוועדה נענו באופן לקוני ומשפיל. הרופאות בוועדה נמנעות מלהסביר לאישה בדיוק מה היא הולכת לעבור, כבכל הליך רפואי אחר, דבר שמגביר את החרדה לפני ההפלה וגם את החרטה שלעתים קרובות נשים חשות אחריה. 
  2. במקרים של חשד למום עוברי, חברות הוועדה ממהרות לאשר את ההפלה. אף על פי כן, לעתים קרובות, לאחר פניית ההורים לקבלת ייעוץ נוסף, הם קיבלו מידע על אפשרויות טיפול, שנוטעות תקווה בלבם, וכעת מסוגלים לשקול אופציה נוספת, של שמירת ההריון. הרופאות, חברות הוועדה להפסקת הריון מיהרו לאשר הפלה ולא להציע תמיכה וייעוץ מקצועי להורים. 
  3. היעדר תמיכה סוציאלית: למרות שיושבת עו״ס בוועדה, היא לא מציעה תמיכה לאישה הזקוקה לכך, אלא תאיץ בה להפיל כפתרון לכל בעייה איתה היא מתמודדת. זהו נוהל פוגעני כלפי נשים משום שאין בהפלה פתרון לבעיות סוציאליות (חברתיות וכלכליות). אחרי ההפלה, היא תמשיך להתמודד ללא תמיכה, וכעת נוסף גם הכאב של אובדן הריון, ללא טיפול.
  4. היעדר אלטרנטיבות: למרות נוכחות העו״ס בוועדה, היחס להפלה הוא כמוצא יחיד, ולא מוצעות חלופות לנשים בהתאם לצרכים האישיים שלהן.
  5. מניעת מידע: הוועדה לא תספק מידע לאישה על התפתחות העובר ולא תאפשר לה לצפות בעובר, בתנועותיו, פעימות ליבו ותווי פניו. 
  6. הוועדה לעתים קרובות נוהגת בחיפזון מול נשים שפונות אליה. מיד לאחריה, האישה נכנסת לחדר ניתוח ותוך זמן קצר, ההפלה מסתיימת. הקצב לא משאיר לנשים זמן לשקול ולהיות בטוחות שזה אכן רצונן. החיפזון מהווה גורם נוסף לחרטה עמוקה שנשים רבות חשות לאחר ההפלה. חלקן מספרות בדיעבד כי הן לא מבינות מדוע הן עשו את ההפלה ואיך זה קרה כל כך מהר.  

לפיכך הורוביץ ממשיך להתייחס לנשים בדרכי חשיבה של "אחד הגברים", כאשר הוא מנצל את משרתו הזמנית במשרד הבריאות כדי לגרוף מעט תמיכה פוליטית על חשבוננו. המהות של ה״רפורמה״ של הורוביץ מסתכמת בצמצום השירותים הרפואיים והטיפול הרפואי והסוציאלי לנשים ששוקלות הפסקות הריון. במקום הרכב של עו״ס ושתי רופאות בוועדות להפסקת הריון, תשב רק עו״ס. במקום לעבור את ההפלה בבית חולים תחת פיקוח מקצועי, הפלות רבות ייעשו בקופות החולים, תחת השגחה מינימלית. הורוביץ חסך כסף לקופת המדינה על חשבוננו וכינה זאת ״רפורמה״. ובכן, זו לא רפורמה אלא קיצוץ תקציבי וקיצוץ בשירותים שגם כך לקו בחסר.

כיצד מרכזי לילך תומכים בנשים ששוקלות הפלה?

במרכזי לילך, אנחנו מציעות את המענים שהמדינה זנחה:

  1. מידע על שיטות הפלה בהתאם לשלבי הריון שונים.
  2. מידע על רופאים מומחים רלוונטים. 
  3. תמיכה סוציאלית בהתאם לצרכי האישה במטרה להעצים ולחזק אותה בהריון ואחרי הלידה, לפי בחירת האישה.
  4. אפשרות לשקול אלטרנטיבות לנשים שלא בטוחות שהן רוצות להפיל.
  5. מידע על התפתחות העובר.
  6. שיחות אישיות ודיסקרטיות, לרבות שיחות גישור עם בני זוג או חברי משפחה אחרים, בהתאם לצורך, לרבות תמיכה רגשית לאחר הפלה.

אם את שוקלת הפלה וזקוקה למידע, תמיכה ואוזן קשבת, אנחנו פה למענך. אם עברת הפלה ואת מרגישה שאת זקוקה לתמיכה רגשית, נשמח לשמוע ממך.
מרכזי לילך תומכים בנשים מכל המגזרים ברחבי הארץ. את לא לבד!
1-700-50-30-35

עוד מאותה הקטג'

יש לך שאלה?

אנו מבטיחים דיסקרטיות מוחלטת
במידה ותרצי לקבל מענה אישי ודיסקרטי השאירי פרטים בטופס: