הפלה והפסקת הריון

נכנסת להריון לא רצוי ואת שוקלת לעשות הפלה? עצרי רגע לחשוב…

היות ומדובר בהחלטה הרת גורל שעשויה להשפיע עלייך בעתיד, חשוב שתיקחי אותה תוך שאת מודעת לכל האפשרויות העומדות בפנייך.
ידע הוא כוח – לכן ריכזנו עבורך בעמוד זה את כל המידע החיוני בנושא הפלות והפסקת הריון, כך שתוכלי להגיע להחלטה מושכלת ולבחור באפשרות הנכונה והטובה ביותר עבורך.

הפלה | סקירה היסטורית ורפואית

בשנת 1973, מכשיר האולטראסאונד נכנס לשימוש לראשונה. מכשיר זה מראה את התינוק נע וקופץ, את ליבו, שואב דם, את פיו מוצץ אגודל ועוד. החיים ברחם אינם בגדר תעלומה או השערה – אלא עובדה שיכולה להיראות ולהישמע. רופא בישראל צופה במסך האולטראסאונד בתחילת פרוצדורת ההפלה כדי לאתר את התינוק ברחם ולעקוב אחר פעימות ליבו.

בזמן שהוא מרוקן את "תוכן הרחם" הוא יכול לראות ולשמוע כיצד אותו הלב חדל לפעום. המקום אשר אלוהים ברא וייעד להיות הבטוח ביותר עבור התינוק – רחם אימו – הפך למקום המסוכן ביותר עלי אדמות עבור התינוק המתפתח.

מהי הפלה?

הפלה היא תהליך המוביל להפסקת הריון ופליטה של העובר, כמו גם של השליה המזינה אותו וקרומיה מרחמה של האישה, באורח טבעי או יזום. הפלה טבעית נפוצה יותר בשליש הראשון להריון, ומתרחשת, כפי ששמה מעיד עליה, באורח טבעי, מבלי שלאישה ההרה תהיה שליטה על כך.

עם זאת, ישנן דרכים בהן ניתן למנוע חלק מההפלות הטבעיות. המונח הפלה מלאכותית מתייחס להפסקת הריון יזומה בשלבים בהם סיכוייו של העובר לשרוד מחוץ לרחם נמוכים, לרוב לפני שבוע 24.

שבוע 24 הוכר בישראל כגיל הרשמי בו העובר נחשב 'בר-חיות', כלומר בעל סיכויים לשרוד גם מחוץ לרחם אמו, וזאת למרות שהידע הרפואי כיום כולל גם עדויות של תינוקות ששרדו למרות שנולדו בשבועות מוקדמים יותר.

הפסקת הריון בשלבים מאוחרים יותר מ-22 שבועות, נקראת לידה מוקדמת, מתבצעת בחדר לידה ובמידה והעובר חי היא כרוכה בהזרקת רעל (לרוב מסוג אשלגן כלורי) ישירות ללבו, על מנת להמיתו.

מהי הפלה טבעית

הפלה טבעית מתרחשת במרבית המקרים במהלך עשרים השבועות הראשונים של ההריון, כשאחד הסימנים המקדימים עשוי להיות דימום מתמשך.

לעתים הפלות טבעיות מתרחשות על רקע מומים קשים בעובר, ומהווה תגובה עצמאית של הגוף, אך ישנם בהחלט מקרים רבים בהם הפלה מאיימת בעקבות סיבות אחרות ובהם ניתן להציל את התינוק ואת ההריון.

כך, נשים עשויות להפיל בעקבות התייבשות, תת תזונה, עודף משקל חריג, בעיקר על רקע סוכרת לא מאוזנת והרמת משאות כבדים.

איך ניתן למנוע הפלה טבעית?

בראש ובראשונה, חשוב שכל אישה בהריון תלמד להקשיב לגופה, לשמור על עצמה ולהיות ערנית למצבה שלה ולעובר ברחמה.

מרגע שאישה יכולה לחוש את תנועות העובר, חשוב שהיא תעקוב אחריהן, ותיגש לרופא בדחיפות בכל מקרה בו קיימת ירידה בתנועותיו.

מעבר לכך, חשוב מאוד להקפיד על שתיה מספקת בזמן הריון, בעיקר בימים חמים, היות והתייבשות עלולה לגרום להתכווצויות ברחם ולעורר צירים מוקדמים.

דימומים במהלך הריון, כאבים והתכווצויות ברחם ובבטן, מהווים סימני אזהרה שאסור להתעלם מהם, ואם הם מופיעים חשוב שהאישה תשמור על מנוחה מוחלטת, ותגיע לבדיקה רפואית בדחיפות.

סיבות רפואיות להפלה טבעית

נשים שהפילו בעבר זכאיות לעבור הליכי בירור רפואי להתחקות אחר הסיבה להפלה, היות ובחלק מהסיבות ניתן לטפל בכלים רפואיים מתקדמים, ולכן – אל תתפשרי על זכויותייך ודרשי לקבל טיפולי רפואי מיטבי!

זכרי, שזה הגוף שלך וזכותך להחליט על גורל ההריון על פי רצונך, ולעמוד על כך שיינתן לך הטיפול הטוב ביותר בהתאם לבחירותייך.

כך, נשים הסובלות מקרישיות-יתר בדם, יטופלו בזריקות עם חומרים נוגדי קרישה למניעת הפלה, ואילו אישה הרה שסובלת מאי ספיקת צוואר הרחם – יכולה לעבור ניתוח לסגירתו, על מנת לשמור על ההריון, ולהסיר את התפר לקראת מועד הלידה.

הפלה מאיימת והממסד הרפואי

במקרים המוגדרים כהפלה מאיימת, בהם קיימים סימני אזהרה לכך שההיריון עלול לבוא לסיומו, כדוגמת דימומים וצירים מוקדמים, הממסד הרפואי נוטה להתייחס לתופעה באופן גורף כמעידה על מום שככל הנראה קיים בעובר.

עם זאת, חשוב לדעת שלא כל מקרי ההפלות הטבעיות נובעים ממומים גנטיים בעובר, ולכן רגע לפני שאת מאשרת לרופאים לבצע בגופך הליכים שיזרזו את ההפלה 'הטבעית', דעי שיש לך זכות להמתין ולנסות לשמור על ההריון.

המתנה זהירה מצילה חלק מההריונות ומהתינוקות, ומקרים רבים שזכו להתייחסות מצד הרופאים כאל הפלה טבעית על רקע מום גנטי בעובר – מסתיימים בלידתו של תינוק חי ובריא.

לכן, אנו ב'לילך – מרכזי ייעוץ' ממליצים לך לנקוט במשנה זהירות.

מצי את זכויותייך לעבור בירור רפואי לגילוי סיבות נוספות שעשויות לגרום לסימני ההפלה המאיימת, ונצלי את הזמן העומד לרשותך כדי לשתות הרבה, לשכב במנוחה, לאכול מזון בריא ומחזק ולשקול היטב את צעדייך.

מהי הפלה מלאכותית?

הפלה מלאכותית, הנה פעולה רפואית שמתבצעת במטרה לסיים את ההריון, לפני שבוע 24, בו העובר מוגדר כ'בר-חיות', כלומר, מסוגל לשרוד מחוץ לרחם אמו. לפני שבוע שביעי נעשית הפסקת הריון באמצעים תרופתיים, הגורמים לרחם להתכווץ בחוזקה כמו בשעת צירי לידה, ולפלוט מתוכו את העובר המתהווה.

הפלה יזומה בין שבוע 7 לשבוע 13, ולפעמים גם בשבועות מוקדמים יותר, מהשבוע החמישי ואילך, על פי החלטת רופא, נעשית באמצעות ניתוח בו מבוצעת שאיבת ואקום של חלקי גופו של העובר בשילוב עם גרידת הרחם. לעומת זאת, בין השבועות 14-21 מבוצעת הפסקת הריון יזומה, המכונה גרידה, בהליך כירורגי מורכב וממושך יותר בבית חולים.

ראוי לציין שגרידה יכולה להתבצע כבר מהשבוע השביעי להיריון, לפי החלטת רופא. בהליך הגרידה, משתמש הרופא במלקחיים, שלמעשה מפרקים את איבריי התינוק בעודו חי. הפלה שמתבצעת לאחר שבוע 22 היא למעשה לידה מוקדמת, ומחייבת שימוש ברעל (לרוב מסוג אשלגן כלורי) שמוזרק ישירות ללבו של העובר, על מנת להמיתו לפני שמיילדים אותו.

עובדות על הפלות מלאכותיות

אם את או מישהי שאת מכירה שוקלת לבצע הפלה מלאכותית, חשוב שתדעי את העובדות

  • לאישה שמבצעת הפלה בשליש הראשון להריון יש סיכוי גדול פי 25% לחלות בסרטן השד.
  • לאישה שביצעה הפלה בהריון הראשון יש סיכון גבוה פי 2 להפלות טבעיות בשליש הראשון של הריונות עתידיים, וסיכון גבוה פי שלוש ללדת פג בעתיד.
  • הפלות מעלות את הסיכון לעקרות ב-5% עד 10%.
  • שליש מהנשים שסובלות מחוסר פריון הנובע מבעיות בחצוצרות, עברו הפלה בעבר.
  • נשים רבות סובלות מרגשות אשם וקושי נפשי לאחר ביצוע הפלה מלאכותית.
  • כמעט מחצית מהנשים שעברו הפלה סובלות מסיוטים, חרדה, כעס ודימוי עצמי נמוך ואף לעיתים נטיות להתאבדות.
באילו שלבים של ההיריון ניתן לעשות הפלה?

ככל שההפלה מבוצעת בשלב מאוחר יותר של ההריון, כך היא קשה ומסוכנת יותר, וכרוכה בהליך רפואי מורכב ופולשני יותר. מרבית ההפלות מתקיימות עד לשבוע 13 של ההריון , כשמבחינה רפואית כבר לאחר שבוע 12 הסיכון הכרוך בהליך עולה, ומיעוטן מבוצעות לאחר השבוע ה-20 להריון.

הפלה מלאכותית לאחר השבוע ה- 24 להריון כרוכה באישור של וועדת-על, שתיתן את הסכמתה להליך רק בנסיבות חריגות. אם את שוקלת הריון בשלב מאוחר, אנו מזמינות אותך לפנות אלינו לייעוץ.

הפלה באמצעים תרופתיים - עד שבוע שביעי

הפלה או הפסקת הריון יזומה באמצעים תרופתיים אפשרית רק לנשים עד לשבוע השביעי להריונן בפועל (או תשעה שבועות אחרי תאריך הווסת האחרונה), כלומר לא יותר מ- 49 ימים לאחר ההפריה.

פעולה זו מחייבת אשפוז והשגחה בבית חולים, מהשלב הראשון, בו ניתנת תרופה בשם מיפג'ין, הגורמת להיפרדות של השיליה ושק ההריון עם העובר מדופן הרחם המזינה אותו, לצורך נטילת המיפג'ין על האישה להגיע לבית החולים, ולהישאר לשעתיים השגחה.

לאחר 48 שעות, על האישה להגיע שוב לבית החולים, שם יתנו לה תרופה הנקראת ציטוטק, אשר גורמת לכיווצים חזקים של שרירי הרחם, מה שדוחף את העובר יחד עם שק ההריון והשיליה מחוץ לרחם ולגוף.

אחרי נטילת ציטוטק האישה תתבקש להישאר בבית החולים למשך מספר שעות להשגחה. במהלך שעות אלו ובשבועיים לאחר ביצוע ההפלה, צפויה האישה לסבול מדימום רחמי כבד, התכווצויות וכאבים.

כעבור שבועיים, תזומן האישה בשלישית לבית החולים, על מנת לבצע בדיקת אולטרא-סאונד, במטרה לבדוק אם נותרו שיירים מההריון בגופה.

במידה ונמצאו בבדיקה שאריות מגוף העובר או מהרקמות שהזינו אותו ברחם, יבצע הרופא גרידה על מנת להוציא אותן, מה שכרוך בהליך כירורגי ואשפוז נוסף.

הפלה באמצעות שאיבה - בשבועות 8 - 12

הפלה באמצעות שאיבה הנה אפשרות שניתנת ליישום אצל נשים בשבועות 8-12 להריונן, כלומר במהלך השליש הראשון להריון בלבד.

הפלה בשאיבה מתחילה מהרחבת פתחו של צוואר הרחם באמצעות מכשירים המוחדרים לנרתיק של האישה על ידי הרופא, ומכונים 'האגרים'.

לאחר שצוואר הרחם התרחב דיו, מוחדרת צינורית המחוברת למכשיר רב עוצמה, אשר שואב בחוזקה את העובר החי, השיליה ויתר רקמות ההריון מהרחם אל מחוץ לגוף.

ראוי לציין שהעובר נשאב מהרחם בחוזקה בעודו חי, ומוצא את מותו במסגרת הליך אגרסיבי זה.

לאחר השאיבה, יבצע הרופא גרידה ברחם, על מנת לוודא שלא נותרו שאריות מגוף העובר או מרקמות ההריון.

הפלה בשאיבה מחייבת יום אשפוז בבית חולים לצורך הכנה להליך והשגחה אחריו, יומיים מנוחה נוספים לאחר השחרור, ובמרבית המקרים גם נטילת האנטיביוטיקה למניעת דלקות.

הפלה באמצעות גרידה - בשבועות 13 - 22

הפלה באמצעות גרידה ללא שאיבה מבוצעת בשבועות 13-22 להיריון, תחת הרדמה מלאה.

תחילת ההליך בהרחבה מוקדמת של צוואר הרחם, יום לפני ההליך הניתוחי עצמו, באמצעות החדרת אצה בשם למינריה דרך הנרתיק, אשר סופחת נוזלים ומתנפחת, וכך מרחיבה את פתחו של הרחם.

אפשרות נוספת היא הרחבתו של צוואר הרחם באמצעות נטילת תרופה בשם ציטוטק, שגורמת להתרחבות האזור כמו גם להתכווצויות חזקות וכואבות מאוד ברחם, המדמות צירים מוקדמים.

שמונה שעות לפני ביצוע הגרידה על האישה לשמור על צום מלא, שלאחריו תינתן לה הרדמה מלאה, ובהמשך יוציא הרופא את גוף העובר החי ואת השיליה וחומרי ההריון מהרחם באמצעות מלקחיים מיוחדים.

ראוי לציין שהרופא תופס את גוף העובר ברחם בעודו חי, והתינוק מוצא את מותו מהמלקחיים בהם ישתמש המנתח.

לאחר מכן, יבצע הרופא גרידה על מנת לסלק חומרים ושאריות שנדבקו לדפנות הרחם.

לאחר הגרידה יש לנוח יומיים לפחות, להימנע מקיום יחסי מין במשך שבוע או עד להפסקת הדימום הרחמי הכבד, שעשוי להימשך גם שבועיים, ולהגיע לביקורת אצל רופא נשים כעבור 14 ימים.

הפלה לאחר שבוע 22 - לידה מוקדמת של עובר שהומת

הפלה לאחר שבוע 22 להריון הנה למעשה לידה מוקדמת לכל דבר, המחייבת אשפוז של מספר ימים בבית החולים, ומתבצעת ללא הרדמה, תחת צירים.

במהלך לידה מוקדמת יזומה, יוזרקו בחלק מהמקרים רעל או תמיסת מלח, על ידי מחט ארוכה לבטנה של האישה, תחת בקרת אולטרא-סאונד, במטרה להביא למותו של העובר לפני לידתו.

לאחר מכן, האישה צריכה לעבור תהליך מלא של לידה לכל דבר, הכולל צירי לידה, כאבים עזים ומאמצים כבירים, אשר בסופו תלד עובר מת.

ראוי לציין שצירי הלידה במקרים אלו עשויים להיות כואבים יותר מאשר בלידה רגילה, היות וניתנים חומרים לזירוז התהליך (שהרי הוא לא מתקדם באופן טבעי ועצמאי על ידי הגוף אלא בהשראה מלאכותית).

נשים מדווחות שצירים אשר מתחילים בעקבות חומרים כימיים לזירוז, הנם פתאומיים וכואבים יותר מאשר צירי לידה טבעיים.

במקרים בהם העובר לא הומת לפני הלידה המוקדמת, הוא יופקר למותו ללא כל טיפול רפואי לאחריה.

לאחר לידה מוקדמת תישאר האישה באשפוז והשגחה בבית החולים למשך מספר ימים.

סיכונים, סיבוכים ותופעות לוואי לאחר ביצוע הפלה מלאכותית

את הסיכונים, הסיבוכים ותופעות הלוואי שעלולים להתרחש לאחר ביצוע הפלה ניתן לחלק להיבטים גופניים ולהיבטים נפשיים. בראש ובראשונה, חשוב להדגיש שבמרבית המקרים וכמעט ללא יוצא מן הכלל, הפלה גוררת דיכאון בעקבותיה, ותחושות קשות של אבל, עצב, אשמה, חרטה, וגם חרדה ובושה.

דיכאון לאחר הפלה נובע באופן טבעי מההחלטה הקשה לסיים את חייו של העובר שברחמך, ומהשלכותיה הבלתי נמנעות, ועלול להחמיר בגלל שינויים הורמונאליים שמתרחשים אחרי הפסקת ההריון. זאת, נוסף על ההשפעה ההרסנית שעשויה להיות להפסקת הריון יזומה על הזוגיות: קשרים זוגיים רבים לא ישרדו את הטלטלה שכרוכה בהפלה.

במידה ועברת הפלה… את מוזמנת לפנות לקו החם של 'לילך – מרכזי ייעוץ' או לכתוב לנו הודעה ונחזור אליך. מעבר לכך, ישנם, כאמור, גם סיכונים בהפלה וסיבוכים רפואיים שחשוב שתיקחי אותם בחשבון:

  • נזק לפוריותה של האישה: עלול להתרחש כתוצאה מסיבוכים כמו זיהומים רחמיים לאחר ההפלה, פגיעה מכאנית או ניקוב הדופן של הרחם או הפלות חוזרות.
  • זיהומים רחמיים: הפלה עלולה לגרור זיהומים רחמיים. במרבית המקרים ניתנת אנטיביוטיקה למניעת זיהומים, כמו גם לטיפול בהם במקרה ומופיעים סימנים מחשידים לזיהום של חום וכאב בבטן התחתונה.
  • ניקוב דפנות הרחם: הפלה הנה הליך פולשני שעלול לגרום לניקוב דפנות הרחם. מצב זה מצריך אשפוז להשגחה.
  • סיכון מוגבר ללידה מוקדמת של פג בעתיד: בעקבות הליכים להרחבת צוואר הרחם אשר מבוצעים במסגרת הפלות יזומות, עלולה האישה לסבול מאי ספיקת צוואר הרחם, נטייה להפלות, לידות מוקדמות ולידה של פג כשתרצה להיכנס להריון ולהיות לאם בעתיד.
  • פגיעה באיברים פנימיים: תיתכן פגיעה באיברים פנימיים כמו המעי או שלפוחית השתן במהלך ביצוע הפלה. במקרים אלו תידרש האישה לעבור ניתוח נוסף לתיקון הנזקים.
  • דימום מתמשך עקב שאריות מגוף העובר ומהתוכן ההריוני: במצבים בהם נותרו ברחם שאריות מחומרי ההריון, עלול להיווצר דימום מתמשך מעבר לנורמאלי, שמחייב גרידה חוזרת, על מנת למנוע סכנה לחייה של האם כתוצאה מאיבוד דם רב וכרוני. גם במקרים נורמליים, צפוי דימום לאחר הפלה, של כשבועיים ימים לפחות.
  • בחילות והקאות: הפלה כירורגית, כמו גרידה, עשויה לעורר תופעות לוואי של בחילות והקאות לאחר ההתעוררות מההרדמה.
  • כאבים אחרי הפלה: ייתכנו כאבים באזורי הנרתיק והרחם במהלך הימים שלאחר ההפלה. בזמן ההפלה עצמה ייתכנו התכווצויות וכאבים עזים בדומה לצירי לידה, כבר משלב הרחבת צוואר הרחם וגם בשלבים שלאחר מכן.
מעמדן של הפלות בישראל מבחינה חוקית

החוק בישראל קובע שאישה יכולה להפיל את העובר החי שברחמה עד לשבוע ה-24 להריונה, לאחר שקיבלה אישור מהוועדה להפסקת הריון.

בנסיבות חריגות תאשר וועדה מיוחדת (המכונה 'וועדת-על') את הליך ההפלה לנשים גם בשבועות מאוחרים יותר בהריון (אחרי השבוע ה-24).

לפניכן הסיבות המרכזיות שבמידה והן מתקיימות עשויה הוועדה לאשר את קיומה של הפלה:

  • לאישה עדיין לא מלאו 18 שנה (ולכן היא נחשבת מתחת לגיל הנישואין).
  • האישה בגיל ארבעים או יותר.
    האישה נכנסה להריון שלא במסגרת נישואים.
  • האישה איננה נשואה.
  • האישה נכנסה להריון כתוצאה מיחסי מין אסורים על פי חוק (כדוגמת גילוי עריות או אונס).
  • העובר צפוי להיות בעל מום, לפי חוות דעתו המקצועית של רופא מומחה.
  • הריונה של האישה עלול לסכן את חייה את בריאותה הגופנית או הנפשית.
זכויותיה של אישה עובדת לאחר הפלה ובעת ההריון

כל אישה שמועסקת כשכירה ועברה הפלה, טבעית או מלאכותית, רשאית להחסיר עד שבעה ימי עבודה לצורך מנוחה והתאוששות. באישור רופא, תוכל האישה להיעדר עד לשישה שבועות מעבודתה, במקרים המצריכים החלמה ממושכת יותר.

ימי המנוחה הללו ייחשבו כימי מחלה לכל דבר, ויבואו על חשבונם. חל איסור חוקי לפטר עובדת או לצמצם את היקף משרתה בזמן שהיא נעדרת מעבודתה על רקע הפלה.

באותו האופן, חל איסור לפטר עובדת בעודה הרה, והיא זכאית לחופשה ללא תשלום במידה והיא נעדרת על רקע סוג עבודה שמסכן את בריאותה או בריאותו של עוברה.

בימים בהם עובדת נעדרת על רקע ביצוע בדיקות הריון – מחויב המעסיק לשלם את תמורתם המלאה של ימי העבודה שהחמיצה.

במקרים בהם האישה מחויבת לשמירת הריון על פי הנחיית רופא – מחויב המעסיק לשלם לה את ימי ההיעדרות, אם מדובר בתקופה שאינה עולה על 30 ימים, בעוד שהמוסד לביטוח לאומי ישלם לה גמלה במקרים בהם תידרש להיעדר למעלה משלושים ימים.

חשוב להיות מודעות לזכויות הללו המגיעות לכן על פי חוק, ולעמוד עליהן על מנת לממשן.

זכויותיה של חיילת לאחר הפלה ובעת הריון

חיילות שנכנסות להריון במסגרת שירותן הצבאי הסדיר, ובוחרות לשמור על הריונן, מופנות בתוך שלושה ימים להליך שחרור מהשירות ומצה"ל.

בתעודת השחרור יצוין בכלליות כי החיילת שוחררה על רקע סיבות רפואיות, וזאת מבלי שיהיה אזכור כלשהו להריון.

החיילת יכולה לעבור הפלה רק במוסדות רפואיים שלהם הסכם במסגרתו הם נותנים שירותי רפואה לצבא, ובכפוף לאישורה של הוועדה להפסקת הריון בלבד, והצבא יממן את עלויות ההליך הרפואי.

חיילות הרות כמו גם חיילת שבוחרת לעבור הפלה, זכאיות לליווי של עובדת סוציאלית צה"לית פיקודית, ותמיכה מטעם מרכז התמודדות ותמיכה (מהו"ת) הצבאי הפועל בבסיס צריפין.

צה"ל מחויב לשמור על זכותה של החיילת לפרטיות מלאה, ולכן, אסור לעובדת הסוציאלית הפיקודית ולגורמים המקצועיים במהו"ת (מרכז ההתמודדות והתמיכה בצריפין), למסור את המידע אודות הריונה לאף גורם, לרבות מפקדיה.

במקרה שהחיילת מעוניינת להמשיך לשרת תוך כדי שמירה על ההריון, עליה להגיש בקשה אשר תופנה לאישורה של קחנ"ר (קצינת חיל נשים ראשית), אשר מוסמכת על פי חוק לאשר את התנדבותה.

כמה עולה הפלה בבית חולים ציבורי ומה העלות בקליניקה פרטית?

נשים רבות שנכנסו להריון בלתי מתוכנן שואלות את עצמן כמה עולה לעשות הפלה.

אנו ב'לילך' סבורים שלמרות שלהפלה מחיר בריאותי, נפשי ורגשי כבד, זכותך המלאה לדעת ולשקול גם את ההיבט הכלכלי, ולכן ריכזנו עבורך את העלויות העדכניות של הפלות.

חשוב שתדעי במידה ואת מרגישה אבל כבד, תחושות אובדן או קשיים רגשיים נוספים – אנחנו כאן ב'לילך – מרכזי ייעוץ' בשבילך, וניתן להתייעץ אתנו בסודיות, אנונימיות וללא תשלום.

הדיון מול וועדה להפסקת הריון עולה 360 שקלים בקירוב, הפלה באמצעים תרופתיים בלבד (כדורים) כרוכה בתשלום של כ- 1,800 שקלים, ואילו עלותה של גרידה היא כ-2,500 שקלים.

במקרים של הפלה בשלבים מתקדמים, מעל לשבוע 15 של ההריון, ההליך הרפואי יעלה כ- 3.100 שקלים.

מחירים אלו תקפים בקירוב (ועשויים להשתנות מעת לעת), במסגרת שירותי הבריאות הציבוריים.

לעומת זאת, מחיר הפלה פרטית עשוי להגיע ל- 5,000 שקלים או יותר.

אנחנו כאן ב'לילך – מרכזי ייעוץ' למענך, למתן תמיכה גם בשלבים הקשים…

יש לך שאלה?

אנו מבטיחים דיסקרטיות מוחלטת
במידה ותרצי לקבל מענה אישי ודיסקרטי השאירי פרטים בטופס: