הפלה בצבא

אם נכנסת להריון בלתי מתוכנן במסגרת שירותך הצבאי ואת שוקלת הפלה בצבא, חשוב שתדעי שאת לא לבד!

אנו במרכזי 'לילך', מאמינים בזכותה של כל אישה, גם אם היא חיילת, להחליט על גופה וחייה, ומפעילים רשת של מרכזי תמיכה ברחבי הארץ, במטרה להוות אוזן קשבת ולהעניק ליווי תומך לנשים במצבך.
במאמר הבא תוכלי לקבל מידע אמין ומקיף ומענה לשאלות הנפוצות שמעסיקות חיילות שנכנסו להריון בלתי מתוכנן ושוקלות הפלה בצבא.

פקודות הצבא בנוגע לחיילות בסדיר

חיילות שנכנסות להריון במסגרת שירותן הצבאי הסדיר, ובוחרות לשמור על הריונן, מופנות בתוך שלושה ימים להליך שחרור מהשירות ומצה"ל. בתעודת השחרור יצוין בכלליות כי החיילת שוחררה על רקע סיבות רפואיות, וזאת מבלי שיהיה אזכור כלשהו להריון.

לעומת זאת, חיילות שבוחרות לעבור הפלה בצבא, יקבלו ליווי של עובדת סוציאלית צה"לית פיקודית, והצבא יממן את עלויות ההליך הרפואי. יחד עם זאת, גם חיילות שבוחרות לעבור הפלה, נדרשות לעבור דרך הוועדה להפסקת הריון, כמו נשים באזרחות, ובשונה מאישה שאינה חיילת, נאסר עליהן לבצע את ההליך באופן פרטי.

חשוב לציין שצה"ל נוקט במדיניות שמגנה על זכותה של החיילת לפרטיות מלאה, ולא מוסר את המידע אודות הריונה לאף גורם, לרבות מפקדיה, כשהכתובת לטיפול במסגרת הצבאית היא עובדת סוציאלית פיקודית.

ב'לילך – מרכזי ייעוץ', מוגשים ליווי, תמיכה ואוזן קשבת לנשים במצב של הריון בלתי רצוי או לא מתוכנן, לרבות חיילות, שמתלבטות אם לשמור על הריונן.

מה לעשות אם את מעוניינת לשמור על ההריון

חיילת המעוניינת לשמור על הריונה, יכולה להודיע על כוונתה לאחת העובדות הסוציאליות הפיקודיות, וכלל אינה חייבת לדווח למפקדיה על מצבה.

עוד יכולה החיילת להיעזר בתמיכה נפשית שמוגשת על ידי מרכז התמודדות ותמיכה (מהו"ת) הצבאי הפועל בבסיס צריפין.

בעקבות החלטתה לשמור על ההיריון, תופנה החיילת בתוך שלושה ימים לכל היותר להליך לשחרור מידי משירותה הצבאי.

בתעודת השחרור של החיילת, יצוין שהיא שוחררה משירותה הצבאי בשל סיבות רפואיות, מבלי כל אזכור להריון.

כך, פרטיותה המלאה תישמר גם בהמשך דרכה באזרחות, אל מול מעסיקים וגורמים אחרים, והבחירה אם ואת מי לשתף בנסיבות חייה הפרטיים תישאר תמיד של האישה עצמה.

מה לעשות אם את לא מעוניינת לשמור על ההריון

למרות הגישה הרווחת הרואה בהריון בתקופת הצבא בעיה שיש לפתור בהקדם האפשרי, יש לזכור שחיילת מעל גיל 18 כבר איננה ילדה או נערה, אלא אישה לכל דבר.

חיילת העומדת בפני החלטה קשה זו, יכולה לפנות לסיועה של עובדת סוציאלית פיקודית, כמו גם למרכז התמודדות ותמיכה (מהו"ת) צבאי הפועל בבסיס צריפין, וכן למצוא אוזן קשבת ומידע רפואי מהימן במרכזי 'לילך' הפועלים בכל רחבי הארץ.

חשוב להדגיש שהחיילת לא חייבת לדווח על מצבה למפקדיה, וכי הצבא מחויב לשמור בקפדנות על פרטיותה המלאה.

מה לעשות אם את מתלבטת אם לשמור על ההריון

חיילות רבות עשויות להרגיש חצויות בלבן: מצד אחד הן מתחילות להיקשר לעובר שברחמן, ומתקשות להשלים עם הרעיון לקטוע את חייו המתהווים בגופן, ומצד שני – לא מרגישות עדיין בשלות לאימהות.

אם נקלעת להריון בלתי מתוכנן בעת שירותך הצבאי, גם במקרים בהם בן הזוג לא רציני ואינו תומך או אם הורייך לא מודעים להריון ועלולים לכעוס או ללחוץ עלייך לבצע הפלה – את לא לבד!

אנו מקדשים את זכותה של כל אישה להחליט על גופה וחייה, ונשמח להעניק לך אוזן קשבת ותמיכה נפשית וללוות אותך בתהליך הלא פשוט הזה.

יש לך שאלה?

אנו מבטיחים דיסקרטיות מוחלטת
במידה ותרצי לקבל מענה אישי ודיסקרטי השאירי פרטים בטופס: